תחום הנגישות הינו היבט מכריע בעיצוב והקמת אתר, המבטיח שכל המשתמשים, ללא קשר ליכולותיהם או מוגבלויותיהם, יוכלו לגשת לאתר, לגלוש ולהשתמש בו בקלות. חשיבות ההנגשה היא בראש ובראשונה לנסות ולאפשר גם לבעלי מוגבלויות (כגון ראייה, שמיעה, מוגבולויות מוטוריות או קוגנטיביות) גלישה נוחה באתר ושימוש ככל אדם אחר.
סיבה חשובה נוספת להנגשת האתר היא לצורך עזרה בקידום האורגני (SEO). ישנם לא מעט עקרונות חופפים בין נקודות ההנגשה לנקודות החשובות לקידום האורגני של האתר. אתר שלא שומר על עקרונות אלה ייפָּגע גם בהיבט זה.
סיבה נוספת להנגשת האתר הינה חוק הנגישות הישראלי' שהתגבש בשנים האחרונות ונחשב כאחד מחוקי הנגישות המפורטים והמקיפים בעולם. החוק מתווה את הדרישות, הגבולות וההיתרים בתחום הנגישות.
תחום הנגישות מכיל עקרונות רבים, החל ממבנה האתר, ההיררכייה שלו, הניראות והעיצוב ועוד. אחת המיומנויות החשובות של בוני האתרים היא להמשיך ולבנות אתרים בעיצוב ייחודי, מעניין ומושך תוך שמירה על עקרונות ההנגשה - שני דברים שלעיתים מתנגשים אחד עם השני.
מספר דוגמאות לעקרונות עליהם צריך לשמור בהנגשת האתר:
ניווט באמצעות המקלדת: האתר צריך להיות בנוי כך שיהיה קל לניווט באמצעות מקלדת בלבד, ללא צורך בעכבר. הדבר מסייע לבעלי מוגבלויות מוטוריות.
שמירה על מבנה ברור, היררכיית כותרות מסודרת וניווט אינטואיטיבי, דבר שמקל על המשתמשים למצוא את מה שהם צריכים במהירות וביעילות.
חלופות טקסט (ALT TEXT): לכל הרכיבים שאינם טקסט, כגון תמונות וסרטונים, צריכות להיות חלופות טקסט עבור משתמשים עם לקויי ראייה.
האתר צריך להיות כתוב בשפה ברורה ופשוטה, בשפת קהל היעד, דבר המקל ככל הניתן על ההבנה של משתמשים עם מוגבלות קוגניטיבית.
שימוש בסוגי פונטים קריאים ובגדלי טקסט נוחים.
ניגודיות הצבעים (קונטרסט) והגדלים בין טקסט ורקע צריכה להיות גבוהה מספיק כדי שמשתמשים עם ליקויי ראייה יוכלו להבחין בקלות בתוכן ולהבחין בין עיקר לתפל.
הימנעות משימוש ברכיבים קופצים או מהבהבים.
הטמעת קודי נגישות בקוד האתר מאחורי הקלעים.
תכני אודיו ווידאו צריכים לכלול כתוביות ותיאורי אודיו עבור משתמשים כבדי שמיעה.
האתר צריך להיות תואם לטכנולוגיות מסייעות, כגון קוראי מסך, עבור משתמשים עם מוגבלויות.
האתר צריך לכלול עמוד הצהרת נגישות הכולל פרסום יצירת קשר ישירה עם בעל האתר או ממונה נגישות במקרה הצורך.
במקביל לעקרונות ההנגשה, חוק הנגישות הישראלי מפרט גם את המקרים בהם ניתן לקבל פטור או פטור חלקי מהנגשה. ניתן לבדוק האם אתר יכול לקבל את הפטור באתר איגוד האינטרנט הישראלי.
תוסף נגישות - לא מה שחשבתם
רבים טועים לחשוב שהתקנת תוסף נגישות (המכונה לעיתים סרגל או ווידג'ט נגישות) הופכת את האתר שלהם לנגיש. חשוב להדגיש שתוסף הנגישות לא מנגיש את האתר ובטח שאינו קשור בשום צורה לחוק הנגישות. לא רק שהתוסף אינו נדרש בחוק אלא שלעיתים הוא אף מהווה גורם מפריע לבעלי המוגבלויות אשר משתמשים בטכנולוגיות מסייעות אמיתיות המותקנות אצלם במחשב.
להלן ההנחייה הברורה באתר נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות של משרד המשפטים, האמונים על חוק הנגישות:
Comments